Γερμανικό Ινστιτούτο 2019

Στις 2.12.2019 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γερμανικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης από τους μαθητές της Ε και της Στ τάξης του 13ου Δημοτικού σχολείου που παρακολουθούν το μάθημα της Γερμανικής Γλώσσας.

Η επίσκεψη περιλάμβανε ξενάγηση στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, στα πλαίσια του προγράμματος «Εργαστήρι Μάθησης Βιβλιοθήκη», το οποίο αποτελεί μία εξάσκηση της γερμανικής γλώσσας σε συνδυασμό με την απόκτηση πληροφοριών.

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι μπορούσαν να συλλέξουν πληροφορίες κάνοντας ερωτήσεις που αφορούν τη Γερμανία, να αναζητήσουν βιβλία και άλλες έγκυρες πηγές και να συζητήσουν μέσα σε ομάδες για αυτά.
Μέσα από διάφορες εργασίες και θεματικά παιχνίδια, οι μαθητές γνώρισαν τις διάφορες συλλογές της Βιβλιοθήκης και εξοικειώθηκαν αρκετά με τις αντίστοιχες τεχνικές αναζήτησης αυτών.

Έτσι, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να εξασκήσουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει στο μάθημα, αλλά και να μάθουν πολλές νέες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Γερμανία.

Μια δεύτερη δραστηριότητα ήταν η παρακολούθηση ενός εργαστηρίου με τίτλο: ”Μυστήρια στο Ντίσελντορφ: Τι συνέβη στην κυρία Κατρίν;”

Λίγα λόγια για την υπόθεση μυστηρίου:
Κάθε μέρα η κυρία Katrin πηγαίνει στη δουλειά της, όπως όλοι μας. Καλημερίζει τους συνεργάτες της και βάζει καφέ πριν ξεκινήσει μια ακόμα συναρπαστική ημέρα γεμάτη ερευνητικές υποθέσεις και επιστημονικά πειράματα. Τι είναι αυτό που κάνει τη δουλειά της τόσο ξεχωριστή; Μήπως βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σημαντικής ανακάλυψης; 
Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα γνωρίσουν μέσα από μία σειρά γρίφων την καθημερινότητα ενός επιστήμονα, θα μάθουν νέες λέξεις στα Γερμανικά και θα λύσουν ένα μυστήριο που εξελίσσεται στην πόλη του Ντίσελντορφ με πρωταγωνίστρια μία γυναίκα νευροεπιστήμονα.
 
Μια άλλη ενδιαφέρουσα απασχόληση αποτέλεσε η προβολή ταινίας γερμανόφωνου κινηματογράφου από την ταινιοθήκη του Goethe-Institut Thessaloniki, κατάλληλη για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Η ταινία που απόλαυσαν οι μαθητές είχε τον τίτλο “Tischlein, deck dich” (Gebrüder Grimm).

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γερμανικής Γλώσσας

κα. Βαβίτσα Γεωργία