ERASMUS+ Joy in Education (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2017)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων Outdoor Joy, η Δ’ Τάξη του σχολείου μας αποφάσισε να επισκεφθεί την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και να μέσα από το Κυνήγι Θησαυρού να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και να μάθει για τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων της. Τα παιδιά  διηγούνται πώς πέρασαν εκείνη τη μέρα:

“Ξεκινήσαμε το παιχνίδι με έναν γρίφο. Πολύ εύκολα καταλάβαμε ότι θα οδηγηθούμε σε ένα παραδοσιακό κοτέτσι. Εδώ μάθαμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την όρνιθα. Στη συνέχεια, μέσα στα άχυρα, ψάξαμε και ανακαλύψαμε τον 2ο Γρίφο. Χωρίς κόπο, βρήκαμε ότι  μιλάει για το γάλα και επισκεφθήκαμε τη μονάδα παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Είδαμε πώς εμφιαλώνεται το γάλα και μάθαμε για τα συστατικά του, τα παράγωγα και πώς παστεριώνεται. Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος ανακάλυψε μέσα στους θάμνους τον 3ο Γρίφο. Οδηγηθήκαμε στο βουστάσιο. Είδαμε από κοντά τα μοσχαράκια και ενημερωθήκαμε για τη ζωή τους και πώς τα φροντίζουν.

Κατόπιν, βρήκαμε πάνω σ’ένα δέντρο τον φάκελο με τον 4ο Γρίφο και περπατώντας φτάσαμε σ’ένα μεγάλο λαχανόκηπο που είχε φυτεμένα διάφορα λαχανικά. Μέσα από ψάξιμο στις στοίβες των φυτών για κονιορτοποίηση βρήκαμε τον φάκελο με τον επόμενο Γρίφο και καταλήξαμε στο εκτροφείο σαλιγκαριών.

Ψάχνοντας στο χώμα, ανακαλύψαμε τον έβδομο Γρίφο. Προχωρήσαμε στον ελαιώνα και αφού ακούσαμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το δέντρο της Θεάς Αθηνάς ανάμεσα στις φυλλωσιές μια ελιάς ο Φίλιππος βρήκε τον όγδοο Γρίφο. Καταλήξαμε σε μια μεγάλη έκταση που είχε φυτεμένα ποώδη και αρωματικά φυτά όπως ο μάραθος, η μέντα, η ρίγανη, ο βασιλικός και άλλα. Μάθαμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και για τη διατροφική τους αξία. Μέσα στη μοσχομυριστή ρίγανη η Εύα βρήκε τον Γρίφο 9.

Πήγαμε στον αμπελώνα και μάθαμε για τη φροντίδα του, τις αρρώστιες από τις οποίες κινδυνεύει και για τις ποικιλίες των κρασιών. Σκορπιστήκαμε μέσα στους αμπελώνες για να βρούμε τον γρίφο Νο 10. Το κυνήγι, το ψάξιμο, η ένταση και όλες οι ενδιαφέρουσες γνώσεις που αποκτήσαμε δίπλα στη φύση μάς εκανε να ευχαριστηθούμε με την ψυχή μας όλο το παιχνίδι. Κι επειδή τα καταφέραμε πολύ καλά πήραμε για έπαθλο ένα γλαστράκι ο καθένας”.