Category Archives: Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Πρόγραμμα Erasmus+ ‘’Student Talent Bank’’

Στα πλαίσια επιμόρφωσης με θέμα “Entrepreneurship  education” (Επιχειρηματική εκπαίδευση) του προγράμματος Erasmus+  ‘’Student Talent Bank’’   πραγματοποιήθηκε συνάντηση-επιμόρφωση στις Βρυξέλλες από 4/3/2019 έως 6/3/2019, με τη συμμετοχή  30 εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη (Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ρουμανία). Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν 5 εκπαιδευτικοί  (3 Β/θμιας και 2 Α/θμιας). Τα μαθήματα  διεξήχθησαν στο European Schoolnet Academy- Future Classroom Lab.  Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τον Παπαδόπουλο Κωσταντίνο. Η πρωτοβουλία και η επιχειρηματικότητα μπορούν γενικά να οριστούν ως η ικανότητα ενός ατόμου να μετατρέπει ιδέες σε δράση η οποία παράγει αξία για κάποιον άλλο πέραν του εαυτού του. Το έργο φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ του κόσμου της εκπαίδευσης και της εργασίας, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση και προώθηση της ικανότητας του επιχειρείν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πλαίσιο EntreComp αγκαλιάζει διαφορετικούς τύπους του επιχειρείν, συμπεριλαμβανομένων του ενδο-επιχειρείν (intrapreneurship) καθώς και του κοινωνικού, του οικολογικού και του ψηφιακού επιχειρείν (social, green and digital entrepreneurship).

Erasmus+ KA2 ”Joy in education”

13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς ERASMUS+ KA2: “Joy in Education”,

2016-1-NL-KA219-022901_6

Διακρατική συνάντηση με εκπαιδευτικούς από Ολλανδία, Σκωτία, Ιταλία, Πολωνία και Βουλγαρία.

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς από τις 7/11/2018 έως 10/11/2018 φιλοξένησε εκπαιδευτικούς από Ολλανδία, Σκωτία, Ιταλία, Πολωνία και Βουλγαρία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ “Joy in education”. Το πρόγραμμα στοχεύει στη χρήση νέων καινοτόμων τρόπων διδασκαλίας που θα φέρουν τη χαρά και τη γνώση στην καθημερινότητα των μαθητών.

Την πρώτη ημέρα, οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου μας από ομάδα μαθητών-ξεναγών προκειμένου να γνωρίσουν τις σχολικές εγκαταστάσεις και να κατανοήσουν την εκπαιδευτική καθημερινότητα του σχολείου. Παρακολούθησαν μαθήματα σε όλες τις τάξεις και στη συνέχεια όλο το σχολείο τους καλωσόρισε με μία μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στην πόλη ακολουθώντας τον Ρωμαϊκό και Βυζαντινό Περίπατο για να γνωρίσουν τις ομορφιές της Θεσσαλονίκης κάνοντας τη διαδρομή από τη Μονή Βλατάδων μέχρι τη Ρωμαϊκή Αγορά.

Τη δεύτερη ημέρα οι εκπαιδευτικοί-εταίροι έκαναν μάθημα στις μεγαλύτερες τάξεις με νέες διδακτικές μεθόδους και καινοτόμες πρακτικές. Οι μαθητές/τριες χάρηκαν ιδιαίτερα αυτή τη διάδραση. Έπειτα, παρουσιάστηκε στους εκπαιδευτικούς βιωματικά το μουσικοπαιδαγωγικό παιχνίδι «Boomwackers», μία νέα διδακτική προσέγγιση που συνδυάζει τη Μουσική, τα Αγγλικά και τη Γυμναστική με τη χρήση μουσικών σωλήνων. Το ημερήσιο πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Δημαρχείο της Καλαμαριάς και συνάντηση με τους φορείς. Στο τέλος της συνάντησης έγινε η αξιολόγηση του προγράμματος και αποφασίστηκαν τα περαιτέρω βήματα για τη συνέχισή του.

Η Διευθύντρια, η συντονίστρια του προγράμματος και οι εκπαιδευτικοί θέλουν να ευχαριστήσουν όλους όσους στάθηκαν αρωγοί δίπλα στο σχολείο (Σύλλογο Γονέων, Δήμο Καλαμαριάς, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμο Θεσσαλονίκης, χορηγούς). Οι εμπειρίες που αποκόμισε όλη η εκπαιδευτική κοινότητα ήταν μοναδικές και ωθούν το σχολείο στην επιθυμία να δραστηριοποιηθεί εκ νέου σε προγράμματα ERASMUS+.

PROJECT-eTwinning “Robotoys: not only for play”

13ο ΔΗΜOTIKO ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Στο σχολείο μας χορηγήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning ένα
σετ LegoWeDo2.0 με σκοπό να υλοποιηθεί δράση προσανατολισμένη στις αρχές του
STEM(Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά). Οι εκπαιδευτικοί Στέλλα
Τζιαφέτα, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Ρένα Μάστου και η Διευθύντρια Κυριακή Αρνίδου
από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018 ασχολήθηκαν με την Εκπαιδευτική
Ρομποτική στο project΄΄Robotoys: Not only for play” μαζί με μια ομάδα παιδιών του
ολοήμερου τμήματος κάθε Πέμπτη. Το Project περιλάμβανε τη δημιουργία ενός οχήματος-
ρομπότ με τον εξοπλισμό των LegoWeDo 2.0 και το σχεδιασμό ενός σεναρίου.
Συγκεκριμένα το σενάριο προέβλεπε τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου λεωφορείου
που θα προγραμματιζόταν να σταματάει στις στάσεις μια πόλης. Αφού κατασκευάστηκε το
όχημα, τα παιδιά έμαθαν να δίνουν εντολές, να προγραμματίζουν το ρομπότ ώστε να
σταματάει για κάποια δευτερόλεπτα στη στάση και να συνεχίζει την πορεία του αυτόματα.
Πάνω σε ένα ταμπλό ζωγραφίστηκε μια πόλη όπου το αυτοκινούμενο-robot θα κινούνταν
και θα έκανε τις 3 στάσεις.
Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές/τριες καθ΄όλην τη διάρκεια του προγράμματος
γνώρισαν, προβληματίστηκαν, κατασκεύασαν, ανέλυσαν, συνεργάστηκαν, ανάπτυξαν
δεξιότητες εφευρετικότητας, αλγοριθμικών και προγραμματιστικών προτύπων
επιδεικνύοντας ομαδικό πνεύμα.Η χαρά της δημιουργίας και της επιτυχίας του όλου
εγχειρήματος φάνηκε ξεκάθαρα στην αξιολόγηση του προγράμματος (συμπλήρωση
ερωτηματολογίου) όπου οι μαθητές/τριες εξέφρασαν την επιθυμία για τη συνέχιση του
προγράμματος και την επόμενη σχολική χρονιά.

 

ERASMUS+ Joy in Education (Δεκέμβριος 2017)

Ημερίδα Διάχυσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων 

13ο Δ.Σ. Καλαμαριάς

Στις 11/12/17 στο 13ο Δ.Σ. Καλαμαριάς και στα πλαίσια ενημέρωσης και διάχυσης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA2 ” Joy in education” και ΚΑ1 – Μαθησιακή κινητικότητα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του προγράμματος και των δραστηριοτήτων – παρουσιάσεων που υλοποιήθηκαν στο Chieti της Ιταλίας και στο Tallinn της Εσθονίας. Η παρουσίαση περιελάμβανε ενημέρωση αρχικά και μετέπειτα συζήτηση, βίντεο και φωτογραφίες από την επίσκεψη στο ιταλικό συγκρότημα σχολείων και το Ταλίν από τους εκπαιδευτικούς Στέλλα Τζιαφέτα, Βασιλική Αλεξούδη και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο. Μας τίμησαν με την παρουσία τους οι: Σχολικοί Σύμβουλοι κος Σιδηρόπουλος Δημήτριος και κα Χρύσα Λασκαρίδου, οι Διευθυντές των παρακείμενων σχολείων και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ERASMUS + (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Διευθύντρια του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς και η παιδαγωγική ομάδα του Erasmus+ σας προσκαλούν στην Ενδοσχολική Επιμόρφωση με θέμα την “ Ψηφιοποίηση στη Σχολική Εκπαίδευση” και την “Παρουσίαση Σχολείων στην Ιταλία και Εσθονία” στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+KΑ1 και ΚΑ2 που υλοποιούνται στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, τη Δευτέρα 11-12-2017 και στις 17:00, στην Αίθουσα Προβολών του 13ου Δ.Σ. Καλαμαριάς.

Με τιμή

Για την παιδαγωγική ομάδα

Erasmus+ του 13ου Δ.Σ. Καλαμαριάς

Η Διευθύντρια                                                          Η Συντονίστρια

Κυριακή Αρνίδου ΠΕ70                                 Στέλλα Τζιαφέτα  ΠΕ06

ERASMUS+ Joy in Education (Νοέμβριος 2017)

Εκδρομή στα Πετράλωνα-Outdoor Joy

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων “Outdoor Joy”,  η  Τρίτη Τάξη του σχολείου μας, επισκέφτηκε το σπήλαιο και το Μουσείο των Πετραλώνων. Τα ευρήματά του ανήκουν στην Παλαιολιθική Εποχή, και χρονολογούνται περίπου πριν από 600.000 – 300.000 χρόνια. Το σπήλαιο χρησίμευε τότε  ως καταφύγιο ανθρώπων, αλλά και σαρκοβόρων ζώων.  Το πλήθος των ευρημάτων είναι κόκαλα που ανήκουν σε ζώα από αρκούδες, ύαινες, λιοντάρια, λύκους, αλεπούδες, ρινόκερους, κ.ά. . Βρέθηκε επίσης ένα κρανίο παλαιολιθικού ανθρώπου. Όλα αυτά τα ευρήματα μας δίνουν πολύτιμες  πληροφορίες για την πανίδα και  το περιβάλλον εκείνων των περιόδων , όπως και για τις κυνηγετικές  τους πρακτικές,  τις διατροφικές τους συνήθειες και τα λίθινα εργαλεία τους των ενοίκων του σπηλαίου.

ERASMUS+ Joy in Education (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2017)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων Outdoor Joy, η Δ’ Τάξη του σχολείου μας αποφάσισε να επισκεφθεί την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και να μέσα από το Κυνήγι Θησαυρού να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και να μάθει για τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων της. Τα παιδιά  διηγούνται πώς πέρασαν εκείνη τη μέρα:

“Ξεκινήσαμε το παιχνίδι με έναν γρίφο. Πολύ εύκολα καταλάβαμε ότι θα οδηγηθούμε σε ένα παραδοσιακό κοτέτσι. Εδώ μάθαμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την όρνιθα. Στη συνέχεια, μέσα στα άχυρα, ψάξαμε και ανακαλύψαμε τον 2ο Γρίφο. Χωρίς κόπο, βρήκαμε ότι  μιλάει για το γάλα και επισκεφθήκαμε τη μονάδα παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Είδαμε πώς εμφιαλώνεται το γάλα και μάθαμε για τα συστατικά του, τα παράγωγα και πώς παστεριώνεται. Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος ανακάλυψε μέσα στους θάμνους τον 3ο Γρίφο. Οδηγηθήκαμε στο βουστάσιο. Είδαμε από κοντά τα μοσχαράκια και ενημερωθήκαμε για τη ζωή τους και πώς τα φροντίζουν.

Κατόπιν, βρήκαμε πάνω σ’ένα δέντρο τον φάκελο με τον 4ο Γρίφο και περπατώντας φτάσαμε σ’ένα μεγάλο λαχανόκηπο που είχε φυτεμένα διάφορα λαχανικά. Μέσα από ψάξιμο στις στοίβες των φυτών για κονιορτοποίηση βρήκαμε τον φάκελο με τον επόμενο Γρίφο και καταλήξαμε στο εκτροφείο σαλιγκαριών.

Ψάχνοντας στο χώμα, ανακαλύψαμε τον έβδομο Γρίφο. Προχωρήσαμε στον ελαιώνα και αφού ακούσαμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το δέντρο της Θεάς Αθηνάς ανάμεσα στις φυλλωσιές μια ελιάς ο Φίλιππος βρήκε τον όγδοο Γρίφο. Καταλήξαμε σε μια μεγάλη έκταση που είχε φυτεμένα ποώδη και αρωματικά φυτά όπως ο μάραθος, η μέντα, η ρίγανη, ο βασιλικός και άλλα. Μάθαμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και για τη διατροφική τους αξία. Μέσα στη μοσχομυριστή ρίγανη η Εύα βρήκε τον Γρίφο 9.

Πήγαμε στον αμπελώνα και μάθαμε για τη φροντίδα του, τις αρρώστιες από τις οποίες κινδυνεύει και για τις ποικιλίες των κρασιών. Σκορπιστήκαμε μέσα στους αμπελώνες για να βρούμε τον γρίφο Νο 10. Το κυνήγι, το ψάξιμο, η ένταση και όλες οι ενδιαφέρουσες γνώσεις που αποκτήσαμε δίπλα στη φύση μάς εκανε να ευχαριστηθούμε με την ψυχή μας όλο το παιχνίδι. Κι επειδή τα καταφέραμε πολύ καλά πήραμε για έπαθλο ένα γλαστράκι ο καθένας”.

ERASMUS+ Joy in Education (Νοέμβριος 2017)

Erasmus +, 2017-2018

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Είμαστε  στην  ευχάριστη  θέση  να  σας  ανακοινώσουμε  ότι  εγκρίθηκε η αίτηση που είχε υποβάλλει το σχολείο μας στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για χρηματοδότηση της ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης των εκπαιδευτικών μας.

Το πρώτο εκπαιδευτικό μας ταξίδι ήδη πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της  Εσθονίας  με  τη  συμμετοχή  ενός  εκπαιδευτικού  σε  κύκλο σεμιναρίων  που αφορούσε  την «Ψηφιοποίηση της Σχολικής Μονάδας».

Θα ακολουθήσουν άλλοι τρεις εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν σε επιμορφωτικά σεμινάρια για τη Γλωσσική Ενδυνάμωση της Αγγλικής στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Η ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση κλείνει με τη συμμετοχή της Διευθύντριας στο Σεμινάριο «Καλές πρακτικές και Συγκριτική Αξιολόγηση Σχολείων» στη Φιλανδία και Εσθονία.

Το σχολείο μας θα σας ενημερώνει με Δελτία Τύπου για την έκβαση των σεμιναρίων, το περιεχόμενό τους και τον αντίκτυπο στη σχολική μας μονάδα, καθώς τα σεμινάρια εμπεριέχουν προτάσεις και δράσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και στο σχολείο μας.

Copyright © 2019 13ο ΔΣ Καλαμαριάς Κατασκευή  Μενεξόπουλος Τριαντάφυλλος