Category Archives: Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Απολογισμός Ευρωπαϊκού έργου ERASMUS+ “Joy in education”

JOY IN EDUCATION (2016-2019)

Αγαπητοί γονείς,

με τη λήξη του τριετούς ευρωπαίκού προγράμματος του σχολείου μας “Joy in Education”, θα θέλαμε τη γνώμη σας για την εμπλοκή του σχολείου σε τέτοιου είδους προγράμματα και για την χρησιμότητά του στη μαθητική κοινότητα. Να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανήκει στην ομάδα προγραμμάτων του Erasmus+ KA2, άρχισε τον Σεπτέμβριο 2016 και τελειώνει τον Ιούνιο 2019 και περιλαμβάνει τις κοινές δράσεις (projects) μεταξύ έξι (6) ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Ολλανδία, Ιταλία, Σκωτία, Βουλγαρία και Πολωνία) καθώς και τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών στα αντίστοιχα σχολεία με σκοπό την γνωριμία του εκπαιδευτικού συστήματος των εκάστοτε χωρών και τη γνωριμία/ διδασκαλία των μαθητών στα αγγλικά από τους αντίστοιχους ευρωπαίους εκπαιδευτικούς.

Συνοψίζοντας τις δράσεις, υπενθυμίζουμε ότι την τριετία 2016-2019 στα πλαίσια του προγράμματος έγιναν τα εξής:

-Διαγωνισμός για τη δημιουργία “Logo” με το λογότυπο Joy in Education και νίκη της ελληνικής συμμετοχής

-Κοινές εργασίες (projects) στα μαθήματα της Ιστορίας, των Αγγλικών, της Φυσικής Αγωγής, της Μουσικής, των Μαθηματικών, ΤΠΕ και Εικαστικά.
Θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις με στοιχεία της ελληνικής παράδοσης και της ελληνικής ιστορίας
-Δημιουργία της εφημερίδας “Bla Bla” σε αγγλική έκδοση με σκοπό την ανταλλαγή νέων της σχολικής ζωής και των έξι χωρών.
-Επιτόπιες παρακολουθήσεις μαθημάτων εκπαιδευτικών όλων των χωρών αλλά και διδασκαλία στα αγγλικά από όλους τους εκπαιδευτικούς των ξένων χωρών.
-Εισαγωγή καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων (boomwhackers) και νέων καλών πρακτικών.
-Δημιουργία αίθουσας “ανοιχτής μάθησης” με προτζέκτορα, καναπέδες και “γωνιές χαλάρωσης”.
-Ενίσχυση των ψηφιακών μέσω διδασκαλίας με την αγορά Beebots, BBCmicrobits και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
-Αλληλογραφία μεταξύ μαθητών με σκοπό την επικοινωνία στην αγγλική γλώσσα.
-Ανταλλαγή πληροφοριών για σημαντικά ιστορικά πρόσωπα της κάθε χώρας και δημιουργία μίας ιστορίας κόμικ με όλους τους ήρωες των χωρών.
-Έκθεση αναμνηστικών από τις χώρες που επισκεφθήκαμε και δωρεές βιβλίων στη βιβλιοθήκη μας με λογοτεχνικό και πολιτισμικό περιεχόμενο των συνεργαζόμενων χωρών
-Υλικοτεχνικός Εξοπλισμός της βιβλιοθήκης μας
-Εφαρμογή της μεθόδου CLIL στο μάθημα των Αγγλικών
-Εκτέλεση συνταγών από τους μαθητές με παραδοσιακά εδέσματα από διάφορες χώρες.
-Δημιουργία ψηφιδωτών αντιγράφων έργων ιστορικής αξίας
-Οργάνωση και υποδοχή των ξένων αποστολών στο σχολείο μας τον Νοέμβριο 2018 με δημιουργία ομάδας μαθητών για ξενάγηση των εκπαιδευτικών των ξένων χωρών στους χώρους του σχολείου μας.
-Δημιουργία/ άνοιγμα έργου etwinning στο οποίο έχουν δημοσιευτεί όλες οι δράσεις μας και έχουν εγγραφεί και μαθητές προκειμένου να ακολουθούν την πορεία του έργου και να εκφράζουν την άποψή τους στη διαδικτυακή πλατφόρμα.

-Δημοσιεύσεις των δράσεων σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, στον τοπικό τύπο “Πολίτης” και σε διεθνή μέσα μέσω των εταίρων μας και του ΙΚΥ.

Read more… →

Πρόγραμμα Erasmus+ ‘’Student Talent Bank’’

Στα πλαίσια επιμόρφωσης με θέμα “Entrepreneurship  education” (Επιχειρηματική εκπαίδευση) του προγράμματος Erasmus+  ‘’Student Talent Bank’’   πραγματοποιήθηκε συνάντηση-επιμόρφωση στις Βρυξέλλες από 4/3/2019 έως 6/3/2019, με τη συμμετοχή  30 εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη (Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ρουμανία). Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν 5 εκπαιδευτικοί  (3 Β/θμιας και 2 Α/θμιας). Τα μαθήματα  διεξήχθησαν στο European Schoolnet Academy- Future Classroom Lab.  Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τον Παπαδόπουλο Κωσταντίνο. Η πρωτοβουλία και η επιχειρηματικότητα μπορούν γενικά να οριστούν ως η ικανότητα ενός ατόμου να μετατρέπει ιδέες σε δράση η οποία παράγει αξία για κάποιον άλλο πέραν του εαυτού του. Το έργο φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ του κόσμου της εκπαίδευσης και της εργασίας, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση και προώθηση της ικανότητας του επιχειρείν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πλαίσιο EntreComp αγκαλιάζει διαφορετικούς τύπους του επιχειρείν, συμπεριλαμβανομένων του ενδο-επιχειρείν (intrapreneurship) καθώς και του κοινωνικού, του οικολογικού και του ψηφιακού επιχειρείν (social, green and digital entrepreneurship).

Erasmus+ KA2 ”Joy in education”

13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς ERASMUS+ KA2: “Joy in Education”,

2016-1-NL-KA219-022901_6

Διακρατική συνάντηση με εκπαιδευτικούς από Ολλανδία, Σκωτία, Ιταλία, Πολωνία και Βουλγαρία.

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς από τις 7/11/2018 έως 10/11/2018 φιλοξένησε εκπαιδευτικούς από Ολλανδία, Σκωτία, Ιταλία, Πολωνία και Βουλγαρία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ “Joy in education”. Το πρόγραμμα στοχεύει στη χρήση νέων καινοτόμων τρόπων διδασκαλίας που θα φέρουν τη χαρά και τη γνώση στην καθημερινότητα των μαθητών.

Την πρώτη ημέρα, οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου μας από ομάδα μαθητών-ξεναγών προκειμένου να γνωρίσουν τις σχολικές εγκαταστάσεις και να κατανοήσουν την εκπαιδευτική καθημερινότητα του σχολείου. Παρακολούθησαν μαθήματα σε όλες τις τάξεις και στη συνέχεια όλο το σχολείο τους καλωσόρισε με μία μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στην πόλη ακολουθώντας τον Ρωμαϊκό και Βυζαντινό Περίπατο για να γνωρίσουν τις ομορφιές της Θεσσαλονίκης κάνοντας τη διαδρομή από τη Μονή Βλατάδων μέχρι τη Ρωμαϊκή Αγορά.

Τη δεύτερη ημέρα οι εκπαιδευτικοί-εταίροι έκαναν μάθημα στις μεγαλύτερες τάξεις με νέες διδακτικές μεθόδους και καινοτόμες πρακτικές. Οι μαθητές/τριες χάρηκαν ιδιαίτερα αυτή τη διάδραση. Έπειτα, παρουσιάστηκε στους εκπαιδευτικούς βιωματικά το μουσικοπαιδαγωγικό παιχνίδι «Boomwackers», μία νέα διδακτική προσέγγιση που συνδυάζει τη Μουσική, τα Αγγλικά και τη Γυμναστική με τη χρήση μουσικών σωλήνων. Το ημερήσιο πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Δημαρχείο της Καλαμαριάς και συνάντηση με τους φορείς. Στο τέλος της συνάντησης έγινε η αξιολόγηση του προγράμματος και αποφασίστηκαν τα περαιτέρω βήματα για τη συνέχισή του.

Η Διευθύντρια, η συντονίστρια του προγράμματος και οι εκπαιδευτικοί θέλουν να ευχαριστήσουν όλους όσους στάθηκαν αρωγοί δίπλα στο σχολείο (Σύλλογο Γονέων, Δήμο Καλαμαριάς, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμο Θεσσαλονίκης, χορηγούς). Οι εμπειρίες που αποκόμισε όλη η εκπαιδευτική κοινότητα ήταν μοναδικές και ωθούν το σχολείο στην επιθυμία να δραστηριοποιηθεί εκ νέου σε προγράμματα ERASMUS+.

PROJECT-eTwinning “Robotoys: not only for play”

13ο ΔΗΜOTIKO ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Στο σχολείο μας χορηγήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning ένα
σετ LegoWeDo2.0 με σκοπό να υλοποιηθεί δράση προσανατολισμένη στις αρχές του
STEM(Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά). Οι εκπαιδευτικοί Στέλλα
Τζιαφέτα, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Ρένα Μάστου και η Διευθύντρια Κυριακή Αρνίδου
από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018 ασχολήθηκαν με την Εκπαιδευτική
Ρομποτική στο project΄΄Robotoys: Not only for play” μαζί με μια ομάδα παιδιών του
ολοήμερου τμήματος κάθε Πέμπτη. Το Project περιλάμβανε τη δημιουργία ενός οχήματος-
ρομπότ με τον εξοπλισμό των LegoWeDo 2.0 και το σχεδιασμό ενός σεναρίου.
Συγκεκριμένα το σενάριο προέβλεπε τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου λεωφορείου
που θα προγραμματιζόταν να σταματάει στις στάσεις μια πόλης. Αφού κατασκευάστηκε το
όχημα, τα παιδιά έμαθαν να δίνουν εντολές, να προγραμματίζουν το ρομπότ ώστε να
σταματάει για κάποια δευτερόλεπτα στη στάση και να συνεχίζει την πορεία του αυτόματα.
Πάνω σε ένα ταμπλό ζωγραφίστηκε μια πόλη όπου το αυτοκινούμενο-robot θα κινούνταν
και θα έκανε τις 3 στάσεις.
Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές/τριες καθ΄όλην τη διάρκεια του προγράμματος
γνώρισαν, προβληματίστηκαν, κατασκεύασαν, ανέλυσαν, συνεργάστηκαν, ανάπτυξαν
δεξιότητες εφευρετικότητας, αλγοριθμικών και προγραμματιστικών προτύπων
επιδεικνύοντας ομαδικό πνεύμα.Η χαρά της δημιουργίας και της επιτυχίας του όλου
εγχειρήματος φάνηκε ξεκάθαρα στην αξιολόγηση του προγράμματος (συμπλήρωση
ερωτηματολογίου) όπου οι μαθητές/τριες εξέφρασαν την επιθυμία για τη συνέχιση του
προγράμματος και την επόμενη σχολική χρονιά.

 

ERASMUS+ Joy in Education (Δεκέμβριος 2017)

Ημερίδα Διάχυσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων 

13ο Δ.Σ. Καλαμαριάς

Στις 11/12/17 στο 13ο Δ.Σ. Καλαμαριάς και στα πλαίσια ενημέρωσης και διάχυσης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA2 ” Joy in education” και ΚΑ1 – Μαθησιακή κινητικότητα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του προγράμματος και των δραστηριοτήτων – παρουσιάσεων που υλοποιήθηκαν στο Chieti της Ιταλίας και στο Tallinn της Εσθονίας. Η παρουσίαση περιελάμβανε ενημέρωση αρχικά και μετέπειτα συζήτηση, βίντεο και φωτογραφίες από την επίσκεψη στο ιταλικό συγκρότημα σχολείων και το Ταλίν από τους εκπαιδευτικούς Στέλλα Τζιαφέτα, Βασιλική Αλεξούδη και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο. Μας τίμησαν με την παρουσία τους οι: Σχολικοί Σύμβουλοι κος Σιδηρόπουλος Δημήτριος και κα Χρύσα Λασκαρίδου, οι Διευθυντές των παρακείμενων σχολείων και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί.

Copyright © 2020 13ο ΔΣ Καλαμαριάς Κατασκευή  Μενεξόπουλος Τριαντάφυλλος