Category Archives: Ανακοινώσεις – Νέα

Τσάντα στο σχολείο

Αγαπητοί  γονείς  και  κηδεμόνες ,

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε ότι σε συνεχίζεται και φέτος η εκπαιδευτική δράση «Η τσάντα στο σχολείο».

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της σχέσης των μαθητών και των μαθητριών με το σχολείο, εντάσσοντας οργανικά τη διαδικασία της εμπέδωσης των γνώσεων μέσα στο ίδιο το σχολικό περιβάλλον. Η συγκεκριμένη δράση δύναται να συμβάλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών, οδηγώντας σε εξισορρόπηση ανάμεσα στις εργασίες που υλοποιούνται στο σχολείο και στις κατ’ οίκον εργασίες.

Με τη συγκεκριμένη δράση καθιερώνεται η παραμονή της σχολικής τσάντας των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου για τουλάχιστον δυο (2) Σαββατοκύριακα το μήνα στο σχολείο. H τσάντα των μαθητών/τριών παραμένει στο σχολείο την Παρασκευή, πριν από το Σαββατοκύριακο που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα και θα υλοποιηθεί έως την λήξη του διδακτικού έτους 2019-20.

Μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, θα κρατείται  η τσάντα στο σχολείο στις παρακάτω ημερομηνίες:

20-09-2019, 27-09-2019
11-10-2019, 18-10-2019
8-11-2019, 22-11-2019
06-12-2019, 13-12-2019
17-01-2020, 24-01-2020
07-02-2020, 21-02-2020
06-03-2020, 20-03-2020
03-04-2020, 10-04-2020
08-05-2020, 22-05-2020
05-06-2020

Ευχαριστούμε για την εκ των προτέρων συνεργασία σας

Η  Διευθύντρια και οι Εκπαιδευτικοί  του Σχολείου

Erasmus+ Δελτίο Τύπου

      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

 

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς στις 7-11 Νοεμβρίου 2018 θα διοργανώσει τη Διεθνή Κινητικότητα και Συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2, “Joy in Education”, 2016-2019.  Θα υποδεχθεί τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς από τα σχολεία που συνεργάζεται από 5 χώρες της Ευρώπης: Easterfield Primary school,Σκωτία, Spnr 11 Stefan Batorego, Inowroclaw, Πολωνία, St. Kliment Ohridski, Haskovo, Βουλγαρία, Istituto Comprensivo 3, Chieti, Ιταλία και pcb HetBaken, CapelleaandenIJssel, Ολλανδία. Τις ημέρες αυτές, οι εκπαιδευτικοί θα επισκεφθούν τη σχολική κοινότητα του 13ου Δ.Σ. Καλαμαριάς και θα γνωρίσουν ελληνική καθημερινότητα στο σχολείο, καθώς θα παρακολουθήσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα σε μικρές και μεγάλες τάξεις αλλά και θα διδάξουν στα αγγλικά για τον δικό τους πολιτισμό και τη σχολική τους πραγματικότητα στις μεγαλύτερες τάξεις. Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, το σχολείο μας θα διοργανώσει μια παράσταση με τη συμμετοχή πολλών τάξεων με θέμα την ιστορική αναδρομή της Θεσσαλονίκης από την αρχαιότητα έως σήμερα και θα αναλάβει την περιήγηση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, θα διοργανώσει ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο και μια υποδειγματική διδασκαλία με την Μουσικό κ. Εφη Μπαχτσεβάνα με θέμα τη διαθεματική διδασκαλία που συνδυάζει τη Γυμναστική, τη Μουσική και τα Αγγλικά με τη χρήση των μουσικών σωλήνων “boomwhackers”. Η συνάντηση θα τελειώσει με την αξιολόγηση του Προγράμματος και την ανάθεση νέων δραστηριοτήτων και στόχων για την ολοκλήρωσή τους.

 

 

Βράβευση Μαθητών

                                        13ο ΔΗΜOTIKO ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Βράβευση μαθητών/τριών Ε΄ και ΣΤ΄ του Σχολείου μας στο διαγωνισμό Μαθηματικών «Ο Μικρός Ευκλείδης 2017-2018»  και στον  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών Δημοτικού(β’ φάση) «Αριστοτέλης» 2018

Με χαρά σας ανακοινώνουμε  τη βράβευση των μαθητών/τριών Ε΄ και ΣΤ΄  που διακρίθηκαν στη β΄ φάση  του μαθηματικού διαγωνισμού «Ο Μικρός Ευκλείδης» το σχολικό έτος 2017-2018, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και ήταν οι:

Σταμούλη                Ευαγγελία            Πέτρος             ΣΤ’            2ο ΒΡΑΒΕΙΟ
Χατζηιωαννίδου      Σοφία                  Θεοδόσιος         Ε’             3ο ΒΡΑΒΕΙΟ
Ματσίνας                Σίλανδρος           Αλέξανδρος       ΣΤ’            ΈΠΑΙΝΟΣ
Γαϊτάνου                 Ειρήνη                Κωνσταντίνος    ΣΤ’            ΈΠΑΙΝΟΣ
Κοτζακοτζίδης         Δημήτριος           Ιωάννης             Ε’             ΈΠΑΙΝΟΣ
Μελίδης                  Γεώργιος             Ιωάννης             Ε’             ΈΠΑΙΝΟΣ
Επίσης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών Δημοτικού(β’ φάση), «Αριστοτέλης» 2018 βραβεύτηκαν με το 3ο Βραβείο οι:

Μελίδης  Γεώργιος

Κοτζακοτζίδης  Δημήτριος

Γκινίδη Αικατερίνη  και

Ζώρτσης Κωνσταντίνος

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποτίμηση προγράμματος Erasmus+, ΚΑ1

11/09/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποτίμηση προγράμματος Erasmus+, ΚΑ1

 

Αγαπητοί γονείς και μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς,

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018,  εγκρίθηκε η πρόταση του σχολείου μας « Ποιοτική αναβάθμιση της σχολικής μας μονάδας μέσω της ψηφιοποίησης και της αναβάθμισης γλωσσικών δεξιοτήτων» προς το ΙΚΥ για να επιμορφώσει εκπαιδευτικούς της σχολικής μας μονάδας με σεμινάρια που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη και χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. με το κοινοτικό πρόγραμμα Erasmus+.

Το πρώτο σεμινάριο που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο 2017, στο Ταλίν της Εσθονίας, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Euneos, με θέμα την Ψηφιοποίηση (“DigitalTurn”), παρακολούθησε η εκπαιδευτικός των Αγγλικών, Στέλλα Τζιαφέτα. Οι κυριότερες θεματικές που συνοψίζουν την εβδομαδιαία παρακολούθηση του σεμιναρίου και που αποκόμισε η εκπαιδευτικός είναι: η εκμάθηση ψηφιακών εργαλείων μέσα στην τάξη, η χρήση νέων τεχνολογιών όπως η ρομποτική, η παρακολούθηση μαθημάτων σε τάξεις όλων των βαθμίδων σε δημόσια σχολεία του Ταλίν και η εκπόνηση εργασίας – πρότασης για τη ψηφιοποίηση της σχολικής μας μονάδας. Ως απόρροια του προγράμματος, διοργανώθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μας μονάδας αλλά και εκπαιδευτικοί των όμορων σχολείων της Καλαμαριάς καθώς και οι Σύμβουλοι Δασκάλων και Αγγλικών. Εκεί η εκπαιδευτικός παρουσίασε τις προαναφερθείσες θεματικές και έκανε τις προτάσεις της για την ψηφιοποίηση του σχολείου. Κάποιες από αυτές υιοθετήθηκαν στο σχολικό έτος 2017-18, όπως το μάθημα της Ρομποτικής που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Ολοήμερο με τη χρήση του εξοπλισμού LEGOWeDo 2.0. και την εμπλοκή των εκπαιδευτικών και των μαθητών σε ένα έργο e-twinning.

Ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων αφορούσε στην αναβάθμιση των γλωσσικών δεξιοτήτων και συγκεκριμένα των Αγγλικών. Τρεις εκπαιδευτικοί της σχολικής μας μονάδας, και συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, η Ελισάβετ Αναγνώστου και η Δήμητρα Ζορμπά, παρακολούθησαν τα μαθήματα ενίσχυσης της ξένης γλώσσας που διοργάνωσε ο Οργανισμός DOREA για μία εβδομάδα, τον Ιανουάριο του 2018 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Οι εκπαιδευτικοί αναβάθμισαν τις υπάρχουσες γνώσεις των Αγγλικών τους και ένιωσαν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να εμπλακούν σε δράσεις της σχολικής μας σύμπραξης ΚΑ2 «Joy in Education» αλλά ακόμα και να διδάξουν τους μαθητές των ευρωπαϊκών σχολείων που συνεργαζόμαστε  στην ξένη γλώσσα.

Ο κύκλος των επιμορφωτικών σεμιναρίων έκλεισε με τη συμμετοχή της Διευθύντριας, Κυριακής Αρνίδου, στο σεμινάριο “BestPractices: Benchmarking” (Euneos)στο Ελσίνκι της Φιλανδίας και στο Ταλίν της Εσθονίας για μία εβδομάδα τον Απρίλιο του 2018. Τα μαθήματα περιελάμβαναν επισκέψεις σε δημόσια σχολεία των δύο χωρών, επιτόπιες παρακολουθήσεις μαθημάτων και ανάδειξη των Καλών Πρακτικών ενός πολύ καλά οργανωμένου εκπαιδευτικού συστήματος, που σέβεται την ελευθερία των μαθητών/τριών, τους δίνει δικαίωμα επιλογής, τους μαθαίνει πώς να μαθαίνουν και τoυς παροτρύνει να δρουν αυτόνομα μέσα  και έξω  από τη σχολική τάξη.

Με ένα Αναλυτικό Πρόγραμμα που βρίσκεται σε συνεχή αναμόρφωση, θέτοντας ως  νέους στόχους την αξιολόγηση(όχι μόνο από τους εκπαιδευτικούς προς τους μαθητές/τριες αλλά και από τους μαθητές/τριες μεταξύ τους), την ενεργή συμμετοχή στη μάθηση, τα ποικίλα περιβάλλοντα μάθησης,  τα οποία περιλαμβάνουν χρήση ηλεκτρονικών συσκευών(laptops, tablets και κινητά τηλέφωνα),  μάθηση στη φύση, στο μουσείο, στην εκδρομή, μάθηση μέσω συμμετοχής μαθητών σε ομάδες διαφορετικές ηλικιακά και ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως το μαγείρεμα το πλέξιμο κ.ά.

Βασική αρχή είναι η  καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης στο σχολείο, ενώ κυρίαρχα είναι τα συνθήματα “Less is more”,(όσο λιγότερα τόσο καλύτερα),   και το «MAKE MISTAKES!- If you have not tried you can not say it doesnot work», (κάνε λάθη γιατί αν δεν προσπαθήσεις δε θα καταλάβεις ότι αυτό που έκανες δε λειτουργεί σωστά), καθώς μόνο έτσι μπορεί κάποιος να  βελτιώσει μία κατάσταση.

Έχοντας γνωρίσει Καλές Πρακτικές από τις χώρες που επιμορφωθήκαμε, θα προσπαθήσουμε να εισάγουμε σταδιακά κάποιες αλλαγές, όπως χρήση νέων ψηφιακών μέσων (beebots,wedo2), βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης στη εκπαιδευτική κοινότητα και  μάθηση σε ποικίλα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Τιμητική διάκριση του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

Τιμητική διάκριση του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

 

Με πολύ χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο μαθητής του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, Κωστόπουλος Κωνσταντίνος της Δ2, διακρίθηκε στο διεθνή διαγωνισμό ποίησης, μουσικής και τέχνης που διοργανώθηκε από τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό “Never Such Innocence” στην κατηγορία τέχνη (9-11 ετών) παίρνοντας το πρώτο βραβείο με μια ζωγραφιά από κάρβουνο με τίτλο «Αεροπορική επιδρομή». Στο διαγωνισμό συμμετείχαν παιδιά από όλο τον κόσμο με 7.000 έργα, εκ των οποίων 600 ήταν από την Ελλάδα.

 

Ο διαγωνισμός αυτός στην Ελλάδα διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται» που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο εκατό χρόνων από το Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το βρετανικό κοινωφελή οργανισμό “Never Such Innocence”. Έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων για την ιστορία και την κληρονομιά που μας άφησε ο Μεγάλος Πόλεμος μέσα από τη δημιουργική έκφραση και την τέχνη. Μαθητές/τριες ηλικίας 9–16 ετών από όλη την Ελλάδα κλήθηκαν να αντλήσουν έμπνευση από τα γεγονότα αυτού του πολέμου και να συνθέσουν ένα τραγούδι ή ένα ποίημα ή μια ζωγραφιά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των συμμαχικών δυνάμεων, όπου η Ελλάδα συμμετείχε μαζί με τους Βρετανούς,  Γάλλους και Σέρβους στρατιώτες.

 

Οι μαθητές/τριες των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, παρακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων τους που εκτίθενται  στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και παρέλαβαν τις βεβαιώσεις συμμετοχής στις 12-5-2018. Εκεί εκτός από τον Κωνσταντίνο Κωστόπουλο τιμήθηκαν και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης Γιαλογλίδου Σταυρούλα και Χατζηγαβριηλίδου Ζωή που συμμετείχαν με δύο ποιήματα, ενώ υπεύθυνη για τη συμμετοχή των παιδιών στο διαγωνισμό και στο πρόγραμμα «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται» ήταν η εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας του σχολείου μας, Στέλλα Τζιαφέτα.

 

Η βράβευση των νικητών/τριών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ποίησης, μουσικής και τέχνης  που διοργανώθηκε από τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό “Never Such Innocence”, έγινε στο Λονδίνο, στο παρεκκλήσι της Βασιλικής Φρουράς στις 24-5-2018. Ανάμεσα τους και ο μαθητής μας, Κωνσταντίνος Κωστόπουλος. Στην εκδήλωση βράβευσης και μνήμης των πεσόντων συμμετείχαν οι τυμπανιστές του Βασιλικού Ναυτικού, η Βασιλική Αεροπορία και η μπάντα των Σκώτων Φρουρών. Την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικός σταθμός (http://www.ert.gr/eidiseis/diethni/bretania/vraveio-se-3-ellinopoyla-se-diethni-diagonismo-gia-ton-a-pagkosmio-polemo-video/)

TEACHERS 4 EUROPE

TEACHERS 4 EUROPE

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΕ70 – ΤΑΞΗ ΣΤ1

13ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ  ΣΧ. ΕΤΟΣ 2016-17

«ΠΑΜΕ ΕΥΡΩΠΗ – LET΄S GO EUROPE»

 

Το πρόγραμμα Teachers 4 Europe που πραγματοποιείται  κατά το σχ. έτος  2016/17 με θέμα «Πάμε Ευρώπη – Let΄s go Europe»  έχει σαν σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών της  ΣΤ1 τάξης σε θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ιδέα αλλά και ως οντότητα, αξιοποιώντας και εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.

Με την συμμετοχή-υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει κατανοητό σε εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς ότι είμαστε πολίτες μιας ένωσης κρατών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα, ότι απαιτείται να είμαστε ενημερωμένοι για τα συμβαίνοντα σε αυτήν και ότι μπορούμε να είμαστε ενεργά και δημιουργικά μέλη της ώστε να συμβάλλουμε στην εξέλιξή της αλλά και στην πρόοδό μας.

 

 

 

Copyright © 2020 13ο ΔΣ Καλαμαριάς Κατασκευή  Μενεξόπουλος Τριαντάφυλλος