Category Archives: Ανακοινώσεις – Νέα

Erasmus+ Δελτίο Τύπου

      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     13ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

 

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς στις 7-11 Νοεμβρίου 2018 θα διοργανώσει τη Διεθνή Κινητικότητα και Συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2, “Joy in Education”, 2016-2019.  Θα υποδεχθεί τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς από τα σχολεία που συνεργάζεται από 5 χώρες της Ευρώπης: Easterfield Primary school,Σκωτία, Spnr 11 Stefan Batorego, Inowroclaw, Πολωνία, St. Kliment Ohridski, Haskovo, Βουλγαρία, Istituto Comprensivo 3, Chieti, Ιταλία και pcb HetBaken, CapelleaandenIJssel, Ολλανδία. Τις ημέρες αυτές, οι εκπαιδευτικοί θα επισκεφθούν τη σχολική κοινότητα του 13ου Δ.Σ. Καλαμαριάς και θα γνωρίσουν ελληνική καθημερινότητα στο σχολείο, καθώς θα παρακολουθήσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα σε μικρές και μεγάλες τάξεις αλλά και θα διδάξουν στα αγγλικά για τον δικό τους πολιτισμό και τη σχολική τους πραγματικότητα στις μεγαλύτερες τάξεις. Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, το σχολείο μας θα διοργανώσει μια παράσταση με τη συμμετοχή πολλών τάξεων με θέμα την ιστορική αναδρομή της Θεσσαλονίκης από την αρχαιότητα έως σήμερα και θα αναλάβει την περιήγηση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, θα διοργανώσει ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο και μια υποδειγματική διδασκαλία με την Μουσικό κ. Εφη Μπαχτσεβάνα με θέμα τη διαθεματική διδασκαλία που συνδυάζει τη Γυμναστική, τη Μουσική και τα Αγγλικά με τη χρήση των μουσικών σωλήνων “boomwhackers”. Η συνάντηση θα τελειώσει με την αξιολόγηση του Προγράμματος και την ανάθεση νέων δραστηριοτήτων και στόχων για την ολοκλήρωσή τους.

 

 

Βράβευση Μαθητών

                                        13ο ΔΗΜOTIKO ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Βράβευση μαθητών/τριών Ε΄ και ΣΤ΄ του Σχολείου μας στο διαγωνισμό Μαθηματικών «Ο Μικρός Ευκλείδης 2017-2018»  και στον  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών Δημοτικού(β’ φάση) «Αριστοτέλης» 2018

Με χαρά σας ανακοινώνουμε  τη βράβευση των μαθητών/τριών Ε΄ και ΣΤ΄  που διακρίθηκαν στη β΄ φάση  του μαθηματικού διαγωνισμού «Ο Μικρός Ευκλείδης» το σχολικό έτος 2017-2018, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και ήταν οι:

Σταμούλη                Ευαγγελία            Πέτρος             ΣΤ’            2ο ΒΡΑΒΕΙΟ
Χατζηιωαννίδου      Σοφία                  Θεοδόσιος         Ε’             3ο ΒΡΑΒΕΙΟ
Ματσίνας                Σίλανδρος           Αλέξανδρος       ΣΤ’            ΈΠΑΙΝΟΣ
Γαϊτάνου                 Ειρήνη                Κωνσταντίνος    ΣΤ’            ΈΠΑΙΝΟΣ
Κοτζακοτζίδης         Δημήτριος           Ιωάννης             Ε’             ΈΠΑΙΝΟΣ
Μελίδης                  Γεώργιος             Ιωάννης             Ε’             ΈΠΑΙΝΟΣ
Επίσης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών Δημοτικού(β’ φάση), «Αριστοτέλης» 2018 βραβεύτηκαν με το 3ο Βραβείο οι:

Μελίδης  Γεώργιος

Κοτζακοτζίδης  Δημήτριος

Γκινίδη Αικατερίνη  και

Ζώρτσης Κωνσταντίνος

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποτίμηση προγράμματος Erasmus+, ΚΑ1

11/09/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποτίμηση προγράμματος Erasmus+, ΚΑ1

 

Αγαπητοί γονείς και μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς,

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018,  εγκρίθηκε η πρόταση του σχολείου μας « Ποιοτική αναβάθμιση της σχολικής μας μονάδας μέσω της ψηφιοποίησης και της αναβάθμισης γλωσσικών δεξιοτήτων» προς το ΙΚΥ για να επιμορφώσει εκπαιδευτικούς της σχολικής μας μονάδας με σεμινάρια που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη και χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. με το κοινοτικό πρόγραμμα Erasmus+.

Το πρώτο σεμινάριο που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο 2017, στο Ταλίν της Εσθονίας, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Euneos, με θέμα την Ψηφιοποίηση (“DigitalTurn”), παρακολούθησε η εκπαιδευτικός των Αγγλικών, Στέλλα Τζιαφέτα. Οι κυριότερες θεματικές που συνοψίζουν την εβδομαδιαία παρακολούθηση του σεμιναρίου και που αποκόμισε η εκπαιδευτικός είναι: η εκμάθηση ψηφιακών εργαλείων μέσα στην τάξη, η χρήση νέων τεχνολογιών όπως η ρομποτική, η παρακολούθηση μαθημάτων σε τάξεις όλων των βαθμίδων σε δημόσια σχολεία του Ταλίν και η εκπόνηση εργασίας – πρότασης για τη ψηφιοποίηση της σχολικής μας μονάδας. Ως απόρροια του προγράμματος, διοργανώθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μας μονάδας αλλά και εκπαιδευτικοί των όμορων σχολείων της Καλαμαριάς καθώς και οι Σύμβουλοι Δασκάλων και Αγγλικών. Εκεί η εκπαιδευτικός παρουσίασε τις προαναφερθείσες θεματικές και έκανε τις προτάσεις της για την ψηφιοποίηση του σχολείου. Κάποιες από αυτές υιοθετήθηκαν στο σχολικό έτος 2017-18, όπως το μάθημα της Ρομποτικής που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Ολοήμερο με τη χρήση του εξοπλισμού LEGOWeDo 2.0. και την εμπλοκή των εκπαιδευτικών και των μαθητών σε ένα έργο e-twinning.

Ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων αφορούσε στην αναβάθμιση των γλωσσικών δεξιοτήτων και συγκεκριμένα των Αγγλικών. Τρεις εκπαιδευτικοί της σχολικής μας μονάδας, και συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, η Ελισάβετ Αναγνώστου και η Δήμητρα Ζορμπά, παρακολούθησαν τα μαθήματα ενίσχυσης της ξένης γλώσσας που διοργάνωσε ο Οργανισμός DOREA για μία εβδομάδα, τον Ιανουάριο του 2018 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Οι εκπαιδευτικοί αναβάθμισαν τις υπάρχουσες γνώσεις των Αγγλικών τους και ένιωσαν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να εμπλακούν σε δράσεις της σχολικής μας σύμπραξης ΚΑ2 «Joy in Education» αλλά ακόμα και να διδάξουν τους μαθητές των ευρωπαϊκών σχολείων που συνεργαζόμαστε  στην ξένη γλώσσα.

Ο κύκλος των επιμορφωτικών σεμιναρίων έκλεισε με τη συμμετοχή της Διευθύντριας, Κυριακής Αρνίδου, στο σεμινάριο “BestPractices: Benchmarking” (Euneos)στο Ελσίνκι της Φιλανδίας και στο Ταλίν της Εσθονίας για μία εβδομάδα τον Απρίλιο του 2018. Τα μαθήματα περιελάμβαναν επισκέψεις σε δημόσια σχολεία των δύο χωρών, επιτόπιες παρακολουθήσεις μαθημάτων και ανάδειξη των Καλών Πρακτικών ενός πολύ καλά οργανωμένου εκπαιδευτικού συστήματος, που σέβεται την ελευθερία των μαθητών/τριών, τους δίνει δικαίωμα επιλογής, τους μαθαίνει πώς να μαθαίνουν και τoυς παροτρύνει να δρουν αυτόνομα μέσα  και έξω  από τη σχολική τάξη.

Με ένα Αναλυτικό Πρόγραμμα που βρίσκεται σε συνεχή αναμόρφωση, θέτοντας ως  νέους στόχους την αξιολόγηση(όχι μόνο από τους εκπαιδευτικούς προς τους μαθητές/τριες αλλά και από τους μαθητές/τριες μεταξύ τους), την ενεργή συμμετοχή στη μάθηση, τα ποικίλα περιβάλλοντα μάθησης,  τα οποία περιλαμβάνουν χρήση ηλεκτρονικών συσκευών(laptops, tablets και κινητά τηλέφωνα),  μάθηση στη φύση, στο μουσείο, στην εκδρομή, μάθηση μέσω συμμετοχής μαθητών σε ομάδες διαφορετικές ηλικιακά και ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως το μαγείρεμα το πλέξιμο κ.ά.

Βασική αρχή είναι η  καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης στο σχολείο, ενώ κυρίαρχα είναι τα συνθήματα “Less is more”,(όσο λιγότερα τόσο καλύτερα),   και το «MAKE MISTAKES!- If you have not tried you can not say it doesnot work», (κάνε λάθη γιατί αν δεν προσπαθήσεις δε θα καταλάβεις ότι αυτό που έκανες δε λειτουργεί σωστά), καθώς μόνο έτσι μπορεί κάποιος να  βελτιώσει μία κατάσταση.

Έχοντας γνωρίσει Καλές Πρακτικές από τις χώρες που επιμορφωθήκαμε, θα προσπαθήσουμε να εισάγουμε σταδιακά κάποιες αλλαγές, όπως χρήση νέων ψηφιακών μέσων (beebots,wedo2), βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης στη εκπαιδευτική κοινότητα και  μάθηση σε ποικίλα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Τιμητική διάκριση του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

Τιμητική διάκριση του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς

 

Με πολύ χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο μαθητής του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, Κωστόπουλος Κωνσταντίνος της Δ2, διακρίθηκε στο διεθνή διαγωνισμό ποίησης, μουσικής και τέχνης που διοργανώθηκε από τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό “Never Such Innocence” στην κατηγορία τέχνη (9-11 ετών) παίρνοντας το πρώτο βραβείο με μια ζωγραφιά από κάρβουνο με τίτλο «Αεροπορική επιδρομή». Στο διαγωνισμό συμμετείχαν παιδιά από όλο τον κόσμο με 7.000 έργα, εκ των οποίων 600 ήταν από την Ελλάδα.

 

Ο διαγωνισμός αυτός στην Ελλάδα διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται» που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο εκατό χρόνων από το Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το βρετανικό κοινωφελή οργανισμό “Never Such Innocence”. Έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων για την ιστορία και την κληρονομιά που μας άφησε ο Μεγάλος Πόλεμος μέσα από τη δημιουργική έκφραση και την τέχνη. Μαθητές/τριες ηλικίας 9–16 ετών από όλη την Ελλάδα κλήθηκαν να αντλήσουν έμπνευση από τα γεγονότα αυτού του πολέμου και να συνθέσουν ένα τραγούδι ή ένα ποίημα ή μια ζωγραφιά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμμετοχή των συμμαχικών δυνάμεων, όπου η Ελλάδα συμμετείχε μαζί με τους Βρετανούς,  Γάλλους και Σέρβους στρατιώτες.

 

Οι μαθητές/τριες των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, παρακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων τους που εκτίθενται  στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και παρέλαβαν τις βεβαιώσεις συμμετοχής στις 12-5-2018. Εκεί εκτός από τον Κωνσταντίνο Κωστόπουλο τιμήθηκαν και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης Γιαλογλίδου Σταυρούλα και Χατζηγαβριηλίδου Ζωή που συμμετείχαν με δύο ποιήματα, ενώ υπεύθυνη για τη συμμετοχή των παιδιών στο διαγωνισμό και στο πρόγραμμα «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται» ήταν η εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας του σχολείου μας, Στέλλα Τζιαφέτα.

 

Η βράβευση των νικητών/τριών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ποίησης, μουσικής και τέχνης  που διοργανώθηκε από τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό “Never Such Innocence”, έγινε στο Λονδίνο, στο παρεκκλήσι της Βασιλικής Φρουράς στις 24-5-2018. Ανάμεσα τους και ο μαθητής μας, Κωνσταντίνος Κωστόπουλος. Στην εκδήλωση βράβευσης και μνήμης των πεσόντων συμμετείχαν οι τυμπανιστές του Βασιλικού Ναυτικού, η Βασιλική Αεροπορία και η μπάντα των Σκώτων Φρουρών. Την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικός σταθμός (http://www.ert.gr/eidiseis/diethni/bretania/vraveio-se-3-ellinopoyla-se-diethni-diagonismo-gia-ton-a-pagkosmio-polemo-video/)

TEACHERS 4 EUROPE

TEACHERS 4 EUROPE

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΕ70 – ΤΑΞΗ ΣΤ1

13ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ  ΣΧ. ΕΤΟΣ 2016-17

«ΠΑΜΕ ΕΥΡΩΠΗ – LET΄S GO EUROPE»

 

Το πρόγραμμα Teachers 4 Europe που πραγματοποιείται  κατά το σχ. έτος  2016/17 με θέμα «Πάμε Ευρώπη – Let΄s go Europe»  έχει σαν σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών της  ΣΤ1 τάξης σε θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ιδέα αλλά και ως οντότητα, αξιοποιώντας και εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.

Με την συμμετοχή-υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει κατανοητό σε εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς ότι είμαστε πολίτες μιας ένωσης κρατών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα, ότι απαιτείται να είμαστε ενημερωμένοι για τα συμβαίνοντα σε αυτήν και ότι μπορούμε να είμαστε ενεργά και δημιουργικά μέλη της ώστε να συμβάλλουμε στην εξέλιξή της αλλά και στην πρόοδό μας.

 

 

 

Ενημερωτικό σημείωμα

13ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ                                        

        Τηλ.  2310 447723,  2310 435133                                               

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

                        Αγαπητοί γονείς,

 • Τη Δευτέρα  12 Δεκεμβρίου 2016, το πρωί, οι μαθητές θα εκκλησιαστούν στο ναό του Αγίου Νικολάου και την ημέρα εκείνη μπορούν, εφόσον θέλουν και έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, να κοινωνήσουν.

 

 • Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 17.00 μ.μ. θα δοθούν οι Έλεγχοι Προόδου των μαθητών/τριών των Γ΄ Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων και θα γίνει ενημέρωση των γονέων για τις μικρότερες τάξεις (Α΄ και Β΄) από τους εκπαιδευτικούς όλων των τάξεων του Σχολείου.          

 

 • Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 11:45 π.μ. θα γίνει η χριστουγεννιάτικη γιορτή, από τους μαθητές/τριες της Α΄ και Β΄ τάξης  στο Γυμναστήριο του σχολείου,  την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι γονείς το επιθυμούν. Τα παιδιά θα προσέλθουν κανονικά στο σχολείο στις 8.10

 

 • Θέλοντας να δείξουμε την αγάπη μας στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, μαζεύουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη υγιεινής και καθαριότητας, τα οποία θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καλαμαριάς μέχρι την Τρίτη 20-12-2016.

 

 • Επίσης μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα του Σχολείου μας και τις δράσεις του, όπως και για ανακοινώσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, από την ιστοσελίδα 13dim-kalam.thess.sch.gr

 

 • Για την εορτή των Χριστουγέννων και τον ερχομό του Νέου Έτους η Δ/ντρια, οι Εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο Προσωπικό του Σχολείου, σας εύχονται ολόθερμαΚαλές Γιορτές, Υγεία, Οικογενειακή και Προσωπική Ευτυχία.

 

Η  Δ/ντρια  και οι  Εκπαιδευτικοί του Σχολείου

 

gennisi

Ομάδες Στήριξης Γονέων (Σχολές Γονέων Δήμου Καλαμαριάς)

Σας ενημερώνουμε ότι  στα πλαίσια  της Κοινωνικής Πολιτικής  του Δήμου Καλαμαριάς, θα λειτουργήσουν και φέτος οι Ομάδες Στήριξης Γονέων (Σχολές Γονέων). Οι ψυχολόγοι του Δήμου Καλαμαριάς θα προσφέρουν τις γνώσεις τους, στηρίζοντας και ενδυναμώνοντας γονείς και κηδεμόνες στο δύσκολο ρόλο τους. Βασικά θέματα που συζητούν και διαχειρίζονται οι Ομάδες είναι η λειτουργία της οικογένειας, η επικοινωνία των μελών μεταξύ τους και κυρίως η επικοινωνία με τα παιδιά, η σχέση με τους συνομήλικους, τα ηλικιακά στάδια που διανύει το παιδί, ο ρόλος του σχολείου, η ενημέρωση σε σύγχρονους τρόπους διαπαιδαγώγησης, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εφηβείας, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οι σχέσεις οικογένειας και σχολείου, τα όρια και ο ρόλος τους στη διαπαιδαγώγηση και πληθώρα άλλων θεμάτων. Στις ομάδες μπορούν να συμμετέχουν γονείς και κηδεμόνες που έχουν παιδιά από 0 έως και 18 ετών.


Θα λειτουργήσουν συνολικά 6 Ομάδες (Σχολές Γονέων), στα εξής δημοτικά σχολεία του Δήμου:

13 Δημ. ΑΔΡΑΜΥΤΙΟΥ 2 ΠΛ. ΣΚΡΑ , 1ο Δημ. Τ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ 52, 17ο Δημ. ΑΝ. ΘΡΑΚΗΣ 10, 15ο Δημ. ΠΑΠΑΓΟΥ & ΚΑΛΛΙΔΟΥ, 8 Δημ. ΜΟΥΣΩΝ 1, 10ο Δημ. ΒΡΥΟΥΛΛΩΝ 51


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 2313314187  9.30 – 12.00 π.μ .


Ελπίζοντας η κοινωνική αυτή προσφορά να συμβάλλει στην ποιοτική υποστήριξη της ζωής των κατοίκων της Καλαμαριάς, είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε μορφές συνεργασίας και στήριξης

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ  ΔΑΛΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΕΤΤΟΥ  – ΣΚΑΡΛΙΟΥ  ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Γραφείο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης μαθητών – γονέων

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κομνηνών 58  *  Τηλ: 2313 314 197 *  Fax: 2313 314 166

Καλαμαριά  13/10/2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Γραφείο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης μαθητών – γονέων λειτουργεί στην Καλαμαριά

Η Αντιδημαρχία ΠαιδείαςΠολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, παίρνοντας υπόψη, τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες,  μικροί και μεγάλοι και θέλοντας να στηρίξει και να παράσχει βοήθεια,  συνεχίζει και φέτος την λειτουργία του  Γραφείου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Μαθητών και Γονέων.

 

Ο  θεσμός αυτός που λειτουργεί  στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου,  δίνει   ένα «χέρι» συμβουλευτικής υποστήριξης σε παιδιά και γονείς και  ανταποκρίνεται  στις τυχόν υπάρχουσες ανάγκες στήριξης των παιδιών και των γονέων στο σχολείο, στην οικογένεια, στις κοινωνικές σχέσεις, στον ελεύθερο χρόνο αλλά και στους προβληματισμούς που αφορούν στις εξελικτικές επιλογές ή στους περιορισμούς των παιδιών και των γονέων.

Στόχος της λειτουργίας του συγκεκριμένου γραφείου είναι να συμβάλλει  στην ποιοτική στήριξη της ζωής των δημοτών.

 

Το γραφείο στεγάζεται στον  ισόγειο του Κτιρίου  Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, (Καραμαούνα 1 -Πλατεία Σκρα) με υπεύθυνες ψυχολόγους την  Έλλη Παπαχριστούδη (κοινωνική ανθρωπολόγο – οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια), την Άννα Κρίτση (ψυχολόγο – ειδικότητα στις μαθησιακές δυσκολίες – δυσλεξία) και την Ελίνα Κάζη (κλινική ψυχοθεραπεύτρια).

 

Οι ενδιαφερόμενοι δημότες μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι  με τις ψυχολόγους,  στο γραφείο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Μαθητών και Γονέων (τηλ. 2313 314 187). Οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ των ψυχολόγων και των ενδιαφερομένων προφυλάσσεται από το απόρρητο.

 

Δίκτυο Πρόληψης Σχολικής Βίας – Γενικό πλαίσιο αντιμετώπισης σωματικής βίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

    ΠΕΡΙΦ. Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 ———————————————————–

Διεύθυνση       : Κατσιμίδη-Μήλου 33

Τ.Κ.                 : 54638

Πληροφορίες   :  Ιωάννης Tομπούλογλου

Τηλέφωνο       : 2310954110

FAX                : 2310954112

e-mail              : mail@dipe-a.thess.sch.gr                  

 

 

 

 

 

 

 

 

       

ΠΡΟΣ:

 

 

 

 

ΚΟΙΝ:

 

 

 

 

         Θεσ/νίκη,   18 -3-2016

         Αρ. Πρωτ.:  7542

 

 

 

 

 

 

1.      Περιφερειακή Δ/νση Π.Ε.  &  Δ.Ε.

   Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας –                                                                              

   Παρατηρητήριο της Βίας

2.      Διευθυντές/τριες Δημ. Σχολείων και Προϊσταμένους/ες Νηπιαγωγείων

 

 

       Σχολικούς Συμβούλους 

  

                                                                                                                                                                                                            Θέμα: «Δίκτυο Πρόληψης Σχολικής Βίας – Γενικό πλαίσιο αντιμετώπισης σωματικής βίας»

 

        Με αφορμή ερωτήματα και προβληματισμούς γονέων και εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του κύκλου συζητήσεων σχετικά με την ενδοσχολική βία, αναφέρουμε τα εξής:

 • Η άμεση ανταπόδοση βίαιης σωματικής πράξης (χτύπημα, σπρώξιμο, κλωτσιά…) από συμμαθητή/τρια, δεν ενδείκνυται ούτε προτείνεται από κανέναν διεθνώς στην παιδαγωγική πρακτική,  γιατί όχι μόνο δεν επιλύει με αποτελεσματικό τρόπο δυσλειτουργίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά παρατείνει τις συγκρούσεις και γεννά επιπρόσθετο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού (σωματικού & ψυχικού), ιδιαίτερα για τα παιδιά που δεν είναι εξοικειωμένα στη διαχείριση συγκρούσεων και σωματικής εμπλοκής.
 • Η ανταπόδοση διαιωνίζει και πολλαπλασιάζει την παρουσία της ενδοσχολικής βίας σε κάθε της μορφή, επιδεινώνει το κλίμα της σχολικής ζωής, γίνεται αρνητικό παράδειγμα για το σύνολο των μαθητών/τριών και τα οφέλη, που ίσως θεωρούν κάποιοι ότι αποφέρει στα ‘θύματα’, είναι συνήθως προσωρινά.
 • Παράλληλα, είναι αναφαίρετο το δικαίωμα προάσπισης και προστασίας του Εαυτού. Συνεπώς, συμβουλεύουμε τα παιδιά να αποφεύγουν με κάθε τρόπο τόσο να προκαλούν καυγάδες όσο και κάθε φυσική κίνηση που στρέφεται εναντίον τους χωρίς, κατά το δυνατόν, χρησιμοποίηση επιθετικής συμπεριφοράς.
 • Επίσης εξαιτίας της συνεχούς «απρόσεκτης» παιδικής κινητικότητας συμβαίνουν πολλά ακούσια αγγίγματα, ωθήσεις ή χτυπήματα που προκαλούν μέχρι και συρράξεις πολλών παιδιών. Πρέπει να δοθεί στο σπίτι και στο σχολείο μεγάλη βαρύτητα στην άμεση έκφραση «θερμής» συγγνώμης στις πιθανές ακούσιες σωματικές επαφές.
 • Η άμεση ενασχόληση των εκπαιδευτικών με  τα επεισόδια σύγκρουσης είναι αυτονόητη. Σ’ αυτή τη διαχείριση των συγκρούσεων προτεραιότητα έχει το αίσθημα δικαίου του παιδιού που υπέστη βία και η  απαλοιφή της ψυχικής έντασης γενικότερα μεταξύ των εμπλεκομένων.
 • Αυτό που σίγουρα φέρνει κοντύτερα τα παιδιά και απομακρύνει την επιθετική διάθεση, είναι οι δραστηριότητες βελτίωσης των διαπροσωπικών σχέσεων, ανάπτυξης της ενσυναίσθησης και αποδοχής της διαφορετικότητας, όπως επίσης και τα παιχνίδια χωρίς νικητές. 

Παρακαλείσθε όπως λάβει γνώση τόσο ο Σύλλογος Γονέων όσο κι ο Σύλλογος Διδασκόντων της σχολικής σας μονάδας.

 

 

 

                                                             Η Διευθύντρια  της Διεύθυνσης

                                                           Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης

 

                                                                                         

                                                                                                   Ασημακοπούλου Ζαχαρούλα

Copyright © 2019 13ο ΔΣ Καλαμαριάς Κατασκευή  Μενεξόπουλος Τριαντάφυλλος