Category Archives: Χωρίς κατηγορία

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2-2-2020

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2-2-2020 επισκέφτηκε το Δ1, μια ομάδα ειδικών από το Φορέα Διαχείρησης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης. Έγινε μια παρουσίαση-συζήτηση με τα παιδιά για την συμβολή στην αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων.

Ευρωπαϊκά προγράμματα

Καλαμαριά 27-01-2020

Αγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι το 13o Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς συνεχίζει τη παράδοση της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκά προγράμματα συμμετέχοντας κατά το τρέχον σχολικό έτος στα κάτωθι:

Teachers4Εurope:  setting an Agora for Democratic Culture”- Σεβασμός στον Άνθρωπο και στο Περιβάλλον,   που εκπονείται από την εκπαιδευτικό κα Μιχάλογλου Θέκλα.

Etwinning:

·         Healthy child- Healthy school-Healthy world, που εκπονείται από την εκπαιδευτικό κα Ζορμπά Δήμητρα.

·         Game over! Start the real game…, που εκπονείται από την εκπαιδευτικό κα Ζορμπά Δήμητρα.

·         Plant your Tree, Help the Earth to Breathe, που εκπονούνται από τις εκπαιδευτικούς   Μιχάλογλου Θέκλα, Ζορμπά Δήμητρα και Αρνίδου Κυριακή.

·         Εηjoy our Carnival, που εκπονούνται από τους/τις εκπαιδευτικούς  Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Τζιαφέτα Στέλλα και Ζορμπά Δήμητρα.

Erasmus Days 2019

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που θα γίνει στο πλαίσιο των “Erasmus Days” στο 13ο Δ.Σ. Καλαμαριάς την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 στις 18:00. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Joy in Education” καθώς και φωτογραφίες και βίντεο από τις δράσεις του σχολείου μας στην τριετία 2016-2019.

Το μικρό χωράφι. Το 13o Δημοτικό Σχολείο Kαλαμαριάς έφερε το αγρόκτημα « Μικρό χωράφι» μέσα στην τάξη. Ήδη παραλάβαμε 2 κιτ.Η γεωργία είναι στο επίκεντρο της ζωής μας. Ωστόσο, εύκολα ξεχνάμε ότι τα περισσότερα από αυτά που καταναλώνουμε κάθε μέρα προέρχονται από ένα αγρόκτημα! Για να διευρύνει αυτή την επίγνωση, η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξοπλίζει τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη με εξατομικευμένα κιτ κηπουρικής. Το Μικρό Χωράφι συμπεριλαμβάνει λίπασμα πολλαπλών χρήσεων, σπόρους και ένα φυλλάδιο οδηγιών. Το κιτ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος του μαθήματος για να δείξει στους μαθητές από πού προέρχονται τα τρόφιμα, καθώς και για την εισαγωγή σημαντικών θεμάτων, όπως επισιτιστική ασφάλεια και ασφάλεια τροφίμων, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ορθή μεταχείριση των ζώων και υγεία.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ERASMUS + (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Διευθύντρια του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς και η παιδαγωγική ομάδα του Erasmus+ σας προσκαλούν στην Ενδοσχολική Επιμόρφωση με θέμα την “ Ψηφιοποίηση στη Σχολική Εκπαίδευση” και την “Παρουσίαση Σχολείων στην Ιταλία και Εσθονία” στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus+KΑ1 και ΚΑ2 που υλοποιούνται στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, τη Δευτέρα 11-12-2017 και στις 17:00, στην Αίθουσα Προβολών του 13ου Δ.Σ. Καλαμαριάς.

Με τιμή

Για την παιδαγωγική ομάδα

Erasmus+ του 13ου Δ.Σ. Καλαμαριάς

Η Διευθύντρια                                                          Η Συντονίστρια

Κυριακή Αρνίδου ΠΕ70                                 Στέλλα Τζιαφέτα  ΠΕ06

ERASMUS+ Joy in Education (Νοέμβριος 2017)

Εκδρομή στα Πετράλωνα-Outdoor Joy

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων “Outdoor Joy”,  η  Τρίτη Τάξη του σχολείου μας, επισκέφτηκε το σπήλαιο και το Μουσείο των Πετραλώνων. Τα ευρήματά του ανήκουν στην Παλαιολιθική Εποχή, και χρονολογούνται περίπου πριν από 600.000 – 300.000 χρόνια. Το σπήλαιο χρησίμευε τότε  ως καταφύγιο ανθρώπων, αλλά και σαρκοβόρων ζώων.  Το πλήθος των ευρημάτων είναι κόκαλα που ανήκουν σε ζώα από αρκούδες, ύαινες, λιοντάρια, λύκους, αλεπούδες, ρινόκερους, κ.ά. . Βρέθηκε επίσης ένα κρανίο παλαιολιθικού ανθρώπου. Όλα αυτά τα ευρήματα μας δίνουν πολύτιμες  πληροφορίες για την πανίδα και  το περιβάλλον εκείνων των περιόδων , όπως και για τις κυνηγετικές  τους πρακτικές,  τις διατροφικές τους συνήθειες και τα λίθινα εργαλεία τους των ενοίκων του σπηλαίου.

ERASMUS+ Joy in Education (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2017)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων Outdoor Joy, η Δ’ Τάξη του σχολείου μας αποφάσισε να επισκεφθεί την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και να μέσα από το Κυνήγι Θησαυρού να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και να μάθει για τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων της. Τα παιδιά  διηγούνται πώς πέρασαν εκείνη τη μέρα:

“Ξεκινήσαμε το παιχνίδι με έναν γρίφο. Πολύ εύκολα καταλάβαμε ότι θα οδηγηθούμε σε ένα παραδοσιακό κοτέτσι. Εδώ μάθαμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την όρνιθα. Στη συνέχεια, μέσα στα άχυρα, ψάξαμε και ανακαλύψαμε τον 2ο Γρίφο. Χωρίς κόπο, βρήκαμε ότι  μιλάει για το γάλα και επισκεφθήκαμε τη μονάδα παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Είδαμε πώς εμφιαλώνεται το γάλα και μάθαμε για τα συστατικά του, τα παράγωγα και πώς παστεριώνεται. Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος ανακάλυψε μέσα στους θάμνους τον 3ο Γρίφο. Οδηγηθήκαμε στο βουστάσιο. Είδαμε από κοντά τα μοσχαράκια και ενημερωθήκαμε για τη ζωή τους και πώς τα φροντίζουν.

Κατόπιν, βρήκαμε πάνω σ’ένα δέντρο τον φάκελο με τον 4ο Γρίφο και περπατώντας φτάσαμε σ’ένα μεγάλο λαχανόκηπο που είχε φυτεμένα διάφορα λαχανικά. Μέσα από ψάξιμο στις στοίβες των φυτών για κονιορτοποίηση βρήκαμε τον φάκελο με τον επόμενο Γρίφο και καταλήξαμε στο εκτροφείο σαλιγκαριών.

Ψάχνοντας στο χώμα, ανακαλύψαμε τον έβδομο Γρίφο. Προχωρήσαμε στον ελαιώνα και αφού ακούσαμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το δέντρο της Θεάς Αθηνάς ανάμεσα στις φυλλωσιές μια ελιάς ο Φίλιππος βρήκε τον όγδοο Γρίφο. Καταλήξαμε σε μια μεγάλη έκταση που είχε φυτεμένα ποώδη και αρωματικά φυτά όπως ο μάραθος, η μέντα, η ρίγανη, ο βασιλικός και άλλα. Μάθαμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και για τη διατροφική τους αξία. Μέσα στη μοσχομυριστή ρίγανη η Εύα βρήκε τον Γρίφο 9.

Πήγαμε στον αμπελώνα και μάθαμε για τη φροντίδα του, τις αρρώστιες από τις οποίες κινδυνεύει και για τις ποικιλίες των κρασιών. Σκορπιστήκαμε μέσα στους αμπελώνες για να βρούμε τον γρίφο Νο 10. Το κυνήγι, το ψάξιμο, η ένταση και όλες οι ενδιαφέρουσες γνώσεις που αποκτήσαμε δίπλα στη φύση μάς εκανε να ευχαριστηθούμε με την ψυχή μας όλο το παιχνίδι. Κι επειδή τα καταφέραμε πολύ καλά πήραμε για έπαθλο ένα γλαστράκι ο καθένας”.

Copyright © 2020 13ο ΔΣ Καλαμαριάς Κατασκευή  Μενεξόπουλος Τριαντάφυλλος